Connectant la nostra diàspora de talent al món
El coneixement, el talent i la innovació han esdevingut actius transfronterers. Avui tant l’activitat investigadora com l’activitat empresarial es caracteritzen per una cadena de valor altament internacionalitzada. Grups de recerca i empreses tecnològiques competeixen i col·laboren en mercats globals, participen en projectes d’escala internacional i atreuen talent d’arreu del món.
A tall d’exemple, el nou supercomputador Starlife –una iniciativa coordinada entre l’IRB Barcelona, el Centre Nacional de Supercomputació i el Centre de Regulació Genòmica– prestarà serveis a investigadors d’arreu del món a través de l’Arxiu Europeu del Genoma-Fenoma, que emmagatzema dades de 100.000 persones procedents de 200 centres internacionals, i constitueix un recurs fonamental per a l’avenç de la medicina personalitzada. Un altre exemple és l’empresa Proteodesign, spin-off de la Universitat de Princeton i establerta al Parc Científic de Barcelona, que desenvolupa noves immunoteràpies personalitzades contra el càncer.
Avui la mobilitat destaca com a indicador d’intercanvi científic, cultural i empresarial. Les universitats, escoles de negocis i instituts de recerca catalans reben un gran nombre d’estudiants i investigadors estrangers. La nostra diàspora ocupa posicions destacades a universitats com Harvard, Oxford i MIT, institucions com la NASA i la Comissió Europea o empreses tecnològiques com Facebook, Google o Microsoft. Són els alumni del nostre sistema del coneixement.
Què vol dir retenir talent?
La nova economia del coneixement i les cadenes de valor globals exigeixen redefinir el concepte de retenció de talent. Retenir el talent al segle XXI ja no siginifica retenir-lo físicament sinó mantenir-lo connectat, allà on es troba, entre sí i amb Barcelona. A aquest propòsit, països del nostre entorn que són referents en vista de la seva aposta per la innovació i el seu compromís amb els reptes globals, han desenvolupat xarxes per posar en contacte els professionals formats a les seves universitats i centres de recerca. És el cas d’Holanda, Austràlia, Suïssa o Dinamarca. Són països que entenen la ciència i la tecnologia com a pilars fonamentals de la seva estratègia geopolítica, creant instruments de diplomàcia científica per a la interlocució entre el seu sistema del coneixement i l’acció exterior i incorporant aquesta nova dimensió al seu relat internacional.
S’ha creat la primera xarxa internacional d’investigadors, emprenedors i experts de qualsevol origen i formats a Barcelona
En aquest nou context, el rol de la diàspora de científics i emprenedors tecnològics adquireix una rellevància cabdal. Els nostres alumni són ambaixadors de l’ecosistema d’innovació i educació, comunicadors interculturals i agents de promoció econòmica i comercial. Ens ajuden a entendre millor sectors estratègics, així com a identificar i fomentar noves col·laboracions.
Barcelona Alumni
Amb l’objectiu d’identificar, connectar i capacitar el nostre talent internacional va néixer Barcelona Alumni. És la primera gran xarxa internacional d’investigadors científics, emprenedors i experts en tecnologia de qualsevol origen i formats a Barcelona, creada amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema del coneixement de la ciutat i impulsar projectes de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca internacionals. Una xarxa impulsada per SciTech DiploHub.
La història de la innovació és la història de la mobilitat del talent: d’Albert Einstein a Sergey Brin. La diàspora s’erigeix en un instrument essencial de cooperació que ens permetrà crear, innovar i resoldre problemes de llarg abast. Ha arribat l’hora de mobilitzar els nostres coneixements i capital científic a favor d’una estratègia global. Ha arribat l’hora de pensar i actuar en gran.