La 3D Incubator: un projecte únic i pioner

És directora de la 3D Incubator. Actualment i durant els últims quatre anys, ha ocupat el càrrec de Business Development Manager al centre tecnològic Leitat i, des d'aquest lloc, ha tingut l'oportunitat de gestionar diferents projectes relacionats amb la fabricació aditiva.

Que la impressió 3D és i serà una eina clau a la nova indústria 4.0 no és cap novetat, ni tampoc que cada cop hi ha més empreses vinculades a la cadena de valor de la manufactura additiva a Catalunya. Les raons són múltiples: és una tecnologia que facilita la producció personalitzada, flexible i versàtil, que simplifica el procés de producció i la cadena de subministraments. Tanmateix, és un sistema de producció sostenible que potencia l’economia circular amb materials biodegradables, peces amb materials 100% reciclables i tecnologies amb zero emissions a l’atmosfera que permetran, en un futur proper, apropar novament les fàbriques al cor de les ciutats.

Davant d’aquest context, fa poc més d’un any i una pandèmia pel mig, que va néixer la 3D Incubator: la incubadora d’alta tecnologia en impressió 3D, una iniciativa pionera i única a Europa. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Leitat es van unir en aquest projecte amb l’objectiu de potenciar la nova economia i impulsar les 100 millors idees basades en la tecnologia d’impressió 3D com a eina clau i base per al seu projecte de negoci. Un repte, però, que ràpidament es va quedar curt, ja que avui dia ja s’han superat les 60 empreses incubades. La 3D Incubator compta, també, amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya.

Quan parlem d’un espai únic ens referim a 1.000 metres quadrats d’avantguarda amb oficines, sales de reunions, àrees de co-working i una àgora on celebrar jornades i formacions. Alguns podran dir que aquest tipus d’instal·lacions són comunes a qualsevol altre viver d’empreses, però sense cap mena de dubte, el tret diferencial d’aquest espai és l’accés exclusiu a un laboratori d’impressió 3D amb sis tecnologies diferents i 10 equips de producció que combinen una gran varietat de materials, així com equipament industrial i de prototipatge. Tanmateix, els incubats tenen accés a un complet laboratori de post-processat de peces per a l’escanejat, neteja, polit i tintatge de peces.

Entre les seleccionades s’ha generat un ecosistema d’innovació i emprenedoria vinculat a la tecnologia, que ha propiciat sinergies i col·laboracions entre projectes de múltiples sectors diferents

Tots els projectes incubats compten amb l’assessorament d’un equip expert amb experiència en disseny, producció i post-processat de peces impreses en 3D, així com assessorament empresarial i d’internacionalització.  A més, tenir a Leitat entre les entitats impulsores ofereix als incubats la possibilitat de realitzar totes les proves de caracterització i resistència de peces als laboratoris del centre tecnològic de cara a obtenir les certificacions corresponents.

Des de l’inici del projecte, la 3D Incubator ha rebut més de 300 sol·licituds de start-ups, emprenedors i, també, de spin-offs de grans empreses amb una idea de negoci pròpia basada en la impressió 3D. Si bé la gran majoria són d’origen nacional (el 79%), la iniciativa ha rebut una gran acollida a nivell internacional amb més del 21% de sol·licituds de fora del país.

Entre les seleccionades s’ha generat un ecosistema d’innovació i emprenedoria vinculat a la tecnologia, que ha propiciat sinergies i col·laboracions entre projectes de múltiples sectors diferents: béns de consum, consultoria tecnològica, tecnologia sanitària, mobilitat, tecnologies de la informació, robòtica, logística o química. Sinergies que van guanyar protagonisme durant el passat estat d’alarma, amb el naixement de múltiples projectes conjunts entre els diferents incubats per tal d’ajudar als serveis essencials amb equipament de protecció, màscares i solucions respiratòries.

La 3D Incubator no només acull el dia a dia de totes aquestes empreses -algunes tenen despatx propi, altres utilitzen l’àrea de co-working i un tercer grup té un contracte d’incubació virtual que els permet accedir a tots els serveis disponibles sense necessitat d’ocupar un espai físic- sinó que també s’ha convertit en visita obligatòria per a petites, mitjanes i grans corporacions nacionals i internacionals. Per entrar en números, l’any passat tot i l’estat d’alarma es van rebre més de 800 visites d’empreses i entitats (unes 1.600 persones), entre les quals destaquen les visites de Filmax, Samsung, Henkel, Continental, HP, Fundació MWC o el xef pastisser Cristian Escribà, entre d’altres. Aquest últim va passar a ser un dels projectes incubats, que utilitza la tecnologia d’impressió 3D per recrear logos, ninots o peces úniques i, posteriorment, reproduir-les en xocolata amb l’ajut d’un motlle de termo-plàstic. Us animem a descobrir la mona amb més èxit d’aquest any visitant la incubadora (en Messi va comprar-ne onze!).

La mobilitat és, sense dubte, un altre dels sectors estrella on la impressió 3D està tenint un gran impacte en els darrers anys. La lleugeresa de les peces, la personalització i adaptabilitat en tirades curtes o la varietat de materials avançats són algunes de les característiques més atractives pel sector

Entre els incubats també en destaca un dels primers projectes seleccionats: Odisei Music i el primer saxo imprès en 3D. La idea d’en Ramon Mañas era clara: produir el primer saxo elèctric, fàcilment transportable, amb tecnologia d’impressió 3D. El projecte, que també va ser un èxit a plataformes de micro-mecenatge, és ja tota una realitat i permet, no només viatjar o assajar a les tantes de la matinada sense molestar els veïns, sinó també digitalitzar fàcilment cançons de forma còmoda i amb qualitat.

La mobilitat és, sense dubte, un altre dels sectors estrella on la impressió 3D està tenint un gran impacte en els darrers anys. La lleugeresa de les peces, la personalització i adaptabilitat en tirades curtes o la varietat de materials avançats són algunes de les característiques més atractives pel sector. Tant és així que a la 3D Incubator tenim diferents projectes que aposten per mobilitat elèctrica, tant en patinets com en motocicletes, on la impressió 3D té un paper destacat. Us animem, doncs, a descobrir els projectes de Pursang o Ray Electric, dues de les start-ups més destacades en l’àmbit de la mobilitat elèctrica i amb més projecció internacional.

També destaquem el volum d’empreses incubades enfocades al sector sanitari, amb aplicacions tan diverses que van des de màscares respiratòries per crisis d’apnea de la son o plantilles per a malalts de diabetis, fins a guies quirúrgiques per intervencions dentals.

Projectes molt diversos, alguns dels quals han sorgit també d’empreses grans i consolidades com Dow Chemical o Fluidra, que a través d’un spin-off testegen noves línies de negoci basades en l’ús de les tecnologies d’impressió 3D. Per tal de formar part d’aquest ecosistema i tenir accés a l’última tecnologia d’impressió 3D, l’assessorament d’un equip expert i unes instal·lacions úniques a Europa, només cal disposar d’una idea de negoci que incorpori la fabricació additiva com a eina clau i enviar la candidatura a través de la web del projecte. Fàcil, no? Un parell de passes et separen de formar part dels 100 millors projectes incubats.

En aquesta línia, la 3D Incubator ha contribuït també a la generació d’ocupació de qualitat, amb més de 50 nous llocs de treball generats per part de les empreses incubades.

Però això només és el principi, aquest 2021 s’inaugurà el Dfactory Barcelona, un nou espai a la Zona Franca on la impressió 3D conviurà junt amb altres tecnologies punteres 4.0: robòtica, ciber-seguretat, intel·ligència artificial, sensòria o blockchain, entre d’altres. El projecte tindrà 17.000 metres quadrats en la seva primera fase i arribarà fins a prop dels 100.000 metres quadrats amb la segona fase prevista per 2024. L’objectiu serà fomentar la creació d’un ecosistema d’atracció de talent, tecnologia i inversions en un espai únic que reuneixi les empreses més innovadores i els projectes més avantguardistes.  Un espai més, junt amb la 3D Incubator, per impulsar la nova economia del territori i la transformació digital del teixit productiu cap a la indústria 4.0.

Per a més informació, consulteu la web www.dfactorybcn.org

T'ha agradat aquest artícle? Comparteix-lo