Indústria 4.0, nou motor econòmic

Llicenciat en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va ser nomenat delegat especial de l’Estat a El Consorci de la Zona Franca de Barcelona pel Consell de Ministres del Govern d’Espanya el 29 de juny del 2018. Accedeix a aquest càrrec de responsabilitat després d’una dilatada trajectòria  en la qual destaca la seva experiència com alcalde de Terrassa 2002-2012, com a primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) entre 2011-2014, i diputat per Barcelona, president del Grup Parlamentari Socialista i membre de la mesa al Parlament de Catalunya

El 2020 el 27% del PIB va provenir de productes i serveis digitals, i està previst que l’economia digital segueixi augmentant durant els propers anys arribant a representar el 46% del PIB, segons l’IDC Research España.

Fa dos anys la indústria representava un 16% del PIB d’Espanya, una xifra inferior al 18,7% que suposava l’any 2000. Tot i això, Espanya es mantenia com el cinquè país de la Unió Europea en volum de facturació del sector industrial, un ranking liderat per Alemanya, França i Italia, en què Catalunya seguia comptant amb més del 23% de la indústria nacional.

Durant els últims 10 anys ja es podia entreveure que la indústria seria un dels sectors que més canviarien arran de la digitalització i la necessitat d’adaptar-se a un context cada vegada més conscient i compromès amb les problemàtiques socials i mediambientals. En aquest sentit, les Nacions Unides han jugat un paper determinant en establir unes metes clares en el marc de l’Agenda 2030 amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, que serveixen de guia per a moltes empreses i entitats que volen formar part d’aquest procés d’evolució i, alhora, convertir a la indústria en un sector líder en el desenvolupament de la nova economia.

La nova indústria té tres característiques molt destacades: és més sostenible, més tecnològica i aposta de manera contundent pel talent i, conseqüentment, per la formació de qualitat

No obstant això, l’impacte de la pandèmia i el profund canvi que ha comportat en les formes de consumir, produir i relacionar-nos ha estat el detonant definitiu per la ràpida transformació que està vivint el sector. La nova indústria té tres característiques molt destacades: és més sostenible, més tecnològica i aposta de manera contundent pel talent i, conseqüentment, per la formació de qualitat. Així mateix, cobra especial importància la cooperació i la creació d’aliances que permetin crear projectes i solucions innovadores sòlides i amb un gran recorregut.

En relació a la sostenibilitat, la indústria 4.0 permet fer un gran salt qualitatiu per aconseguir produir de manera personalitzada i adaptant la producció a la demanda, evitant excessos d’stock. Així mateix, la incorporació de les noves tecnologies permet incrementar l’eficiència energètica d’un sector que representa el 31% del consum total d’energia. D’aquesta manera, no només es redueix la contaminació, sinó que també es minimitzen els costos.  D’altra banda, permet que la producció estigui més a prop del destinatari final, disminuint també l’impacte de la cadena de subministrament. Amb tots aquests canvis, la indústria té l’oportunitat de reafirmar la seva posició com a un dels sectors clau de l’economia.

En aquesta línia, el 2019, des del CZFB vam impulsar, juntament amb Leitat i amb el suport de fons FEDER, la 3D Incubator, la primera incubadora d’alta tecnologia en impressió 3D, un projecte del qual ja n’han format part 62 empreses durant els primers dos anys de funcionament. Aquest és un clar exemple del canvi del mateix concepte de fàbrica, ja que l’espai de fabricació amb impressores 3D on les empreses han treballat en els seus prototips de producte es troba dins de la seu corporativa del CZFB, un edifici d’oficines des del qual es produeixen ulleres de sol, saxofons, respiradors pels hospitals o inclús motos. Però és important remarcar que el nou model industrial arriba per a totes les empreses, no només per a les start-ups i organitzacions de nova creació. Així doncs, a la incubadora tenim també a grans empreses consolidades que volen estar-hi presents per analitzar les noves maneres de treballar amb l’objectiu de trobar la millor forma d’incorporar-ho i dur a terme el canvi necessari per mantenir el seu lideratge.

Ens trobem davant d’un atur juvenil extremadament alt, pròxim al 40% a nivell nacional, i alhora no estem aprofitant tot el potencial que ens ofereix l’aplicació de les noves tecnologies a l’economia i en concret a la indústria, així que hem de fer un esforç conjunt per trobar solucions a ambdós problemes

Fent un pas més en aquest sentit, i seguint en el gran component tecnològic de la nova economia, el proper estiu inaugurarem a la Zona Franca de Barcelona la DFactory Barcelona, un espai de 17.000m2 que es convertirà en el principal pol d’indústria 4.0 del sud d’Europa i on s’instal·laran empreses de tot el món, tant oferents com demandants de tecnologia. D’aquesta manera, no només serà una gran fàbrica del futur, sinó que també serà un espai per interactuar, crear sinergies i trobar solucions innovadores que aportin valor afegit. La DFactory Barcelona crearà 1.500 nous llocs de treball directes i 5.000 més indirectes, de manera que es convertirà també en un gran pol d’atracció de talent, especialment de nous perfils professionals que han sorgit a partir de la digitalització dels processos i de la indústria.

I d’aquesta manera arribem al talent, el tercer punt diferencial de la nova indústria. Les empreses senten la manca de professionals formats per ocupar aquestes noves professions, mentre que, paral·lelament, no hi ha l’oferta formativa necessària per facilitar als joves la capacitació i la posterior incorporació al mercat laboral a través d’aquestes noves oportunitats. Segons dades del Cercle Tecnològic de Catalunya, el 68% de les empreses creuen que podrien incrementar la seva facturació si poguessin disposar del talent que necessiten per augmentar la plantilla.

Ens trobem davant d’un atur juvenil extremadament alt, pròxim al 40% a nivell nacional, i alhora no estem aprofitant tot el potencial que ens ofereix l’aplicació de les noves tecnologies a l’economia i en concret a la indústria, així que hem de fer un esforç conjunt per trobar solucions a ambdós problemes. En aquesta línia, des del CZFB també treballem a fer de l’emblemàtic edifici de Correos a Barcelona, mitjançant un acord amb Correos i amb l’ajuntament de la ciutat, un pol d’innovació que compti amb un centre de formació tecnològica a la carta, amb matèries adaptades a les necessitats del teixit productiu.

Barcelona compta amb una enorme tradició industrial i amb tot l’ecosistema innovador necessari per convertir-se en la capital d’aquest nou model econòmic i industrial, però tots hem d’unir forces per aconseguir-ho

Els propers cinc anys seran claus per definir les bases de la nova economia i establir quins en són els actors principals i les zones geogràfiques líders. Barcelona compta amb una enorme tradició industrial i amb tot l’ecosistema innovador necessari per convertir-se en la capital d’aquest nou model econòmic i industrial, però tots hem d’unir forces per aconseguir-ho.

En aquesta línia treballarem també en la segona edició de BNEW, un esdeveniment 100% B2B híbrid que vam crear des del CZFB l’any passat davant la necessitat de construir un espai de reflexió per la recuperació econòmica global. Aquest esdeveniment s’ha convertit ja en una cita multidisciplinària de referència per abordar els reptes de l’etapa post-covid des de sectors clau com la logística, l’ecommerce, el real estate, la indústria digital o les zones econòmiques, com ja vam fer l’any passat. Enguany, del 5 al 8 d’octubre, incorporem cinc nous verticals per aportar una mirada més transversal de l’economia: sostenibilitat, ciència, mobilitat, talent i ciutat.

Queda molt camí per recórrer per desenvolupar una indústria digital consolidada, però ara més que mai és essencial impulsar la col·laboració publicoprivada per aprofitar al màxim l’oportunitat de convertir tot el moviment que s’està produint al nostre entorn per tornar a fer créixer el sector industrial i mantenir el paper destacat de Catalunya a nivell industrial. En molt poc temps deixarem de veure la indústria 4.0 com un somni futurista i serem capaços de liderar tant la implementació de noves tecnologies com de factors de sostenibilitat que ens permetin avançar alineats amb els propòsits de les Nacions Unides.

T'ha agradat aquest artícle? Comparteix-lo