Agent per impulsar solucions

Subdirector General de Fundació Bancària “la Caixa” des del mes de juliol del 2017 i amb responsabilitat de tots els Programes Socials. Es va incorporar a la Fundació l’any 2008 com a Director de l’Àrea d’Integració Social i el 2014 va ser nomenat Director Corporatiu de l’Àrea Social.

Ara més que mai, la Fundació “la Caixa” posa a disposició dels ciutadans una tasca centenària en favor del benestar social. Creada l’any 1904 per estimular l’estalvi, dignificar la vellesa, erradicar la malaltia i oferir un futur millor a les classes treballadores i als més necessitats, l’esperit primigeni de la “la Caixa” perdura en la seva Fundació. Això permet desenvolupar una acció social d’efecte transformador contrastat. Amb aquesta premissa, l’entitat ja està impulsant tot un seguit d’iniciatives focalitzades en pal·liar els efectes de la malaltia per coronavirus.

Com explica el president de la Fundació Bancària “la Caixa”, Isidre Fainé, “aquesta pandèmia ens interpel.la a tots, sense excepció. La Fundació “la Caixa” vol ser un agent actiu per impulsar les solucions que es requereixen en la situació actual. Solucions encaminades, fonamentalment, a atendre i recolzar els col·lectius més vulnerables enfront d’aquesta crisi. Portem dècades treballant perquè ningú quedi enrere, i hi seguirem dedicant tots els nostres esforços”. Això es concreta en el reforç de les línies estratègiques de la Fundació, especialment d’aquelles focalitzades en col·lectius com la infància en risc d’exclusió, la gent gran o els pacients amb malalties avançades. De la mateix amanera, s’han activat actuacions per donar respostes a necessitats específiques del moment. Són iniciatives, totes elles, dirigides a donar una resposta a les problemàtiques més urgents de manera efectiva i sostinguda en el temps.

Solucions d’urgència

En el marc dels projectes socials, la Fundació està intensificant l’acció de programes com CaixaProinfància, l’objectiu del qual és lluitar contra la pobresa infantil en llars amb nens i joves en risc d’exclusió. Concretament, aquests ajuts s’han ampliat amb una partida extraordinària de 3 milions d’euros per assegurar l’alimentació de les famílies més vulnerables beneficiàries del programa. Aquests 3 milions d’euros permetran a 10.000 famílies amb dificultats disposar d’una ajuda de 300 euros, que es distribuirà a tot l’Estat a través de la xarxa d’entitats socials que treballa en la lluita contra la pobresa de manera recurrent en el marc de CaixaProinfància.

S’han reforçat línies estratègiques de la Fundació, especialment d’aquelles focalitzades en col·lectius com la infància en risc d’exclusió, la gent gran o els pacients amb malalties avançades. De la mateix amanera, s’han activat actuacions per donar respostes a necessitats específiques del moment.

En l’àmbit de les cures pal·liatives, la Fundació “la Caixa” ha mobilitzat els 230 professionals del programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades amb l’objectiu de donar suport a les unitats dedicades als afectats per la malaltia del coronavirus, així com als seus familiars, recolzant-los també en les situacions difícils de dol. Aquest projecte es desenvolupa en coordinació amb 129 hospitals de l’Estat i 133 unitats de Suport Domiciliari.

Sota el lema “Cap llar sense aliments”, CaixaBank i la Fundació “la Caixa” també impulsen una campanya solidària en favor dels Bancs d’Aliments, dels quals depenen diàriament 300.000 famílies a Espanya. La Fundació ha realitzat una primera aportació de 100.000 euros. Les persones que ho desitgin poden contribuir-hi realitzant les seves donacions al web ningunhogarsinalimentos.org o enviant un missatge de text amb la paraula ALIMENTS al telèfon 38014.

La Fundació també té molt present el personal sanitari que es troba a primera línia d’atenció dels afectats per la COVID-19. Per això, ha posat en marxa, juntament amb la Fundació Galatea i el Ministeri de Sanitat, un servei telefònic d’atenció psicològica dirigit a pal·liar les situacions d’inestabilitat emocional que pateix aquest col·lectiu. Aquesta iniciativa compta amb un pressupost d’1 milió d’euros. El servei ofereix atenció telefònica o per videoconferència, de manera gratuïta de 09 a 22 hores, tots els dies de la setmana, a través de el telèfon 900 670 777.

La gent gran sempre han estat un col·lectiu d’atenció prioritari per a la Fundació “la Caixa”, que va néixer com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis. Per aquest motiu, en aliança amb Creu Roja i amb l’objectiu d’ajudar la gent gran de Catalunya en situació de solitud durant el confinament, l’entitat ha posat en marxa el Pla Creu Roja Respon, amb una inversió de 250.000 euros. Aquesta iniciativa s’adreça a cobrir les necessitats bàsiques de persones d’edat avançada amb dificultats econòmiques. Es repartiran 2.500 lots amb aliments, productes d’higiene personal, neteja de la llar i targetes per a aliments frescos. Tot això, a més, complementat per un servei d’assistència, acompanyament i monitorització de l’evolució dels beneficiaris.

Pel que fa a el suport a la investigació, la Fundació “la Caixa” ha llançat una nova convocatòria exprés de el programa CaixaImpulse amb un pressupost de 1,5 milions d’euros i focalitzada en projectes vinculats a la lluita contra el coronavirus. Aquesta iniciativa té com a objectiu impulsar propostes d’innovació que obrin noves vies per fer front a la COVID-19, ja sigui a través de vacunes, tractaments o eines eficaces de diagnòstic. Centres de recerca, hospitals, universitats i fundacions d’Espanya i Portugal han presentat un total de 349 projectes, que estan actualment en procés d’avaluació. A això cal sumar la col·laboració amb centres de referència internacional en la lluita contra la COVID-19, com ISGlobal i IrsiCaixa.

En l’àmbit de l’educació, s’impulsa el Coronavirus Community Lab, en el marc d’EduCaixa. Es tracta de la primera iniciativa participativa que convida a la població a presentar projectes de ciència ciutadana que millorin la gestió de la crisi en la comunitat a escala urbana. Els projectes poden presentar-se entre l’1 d’abril i el 12 de juny, tant a Espanya com a Portugal.

Compromís social

Aquestes línies d’actuació reforcen el compromís social de la Fundació “la Caixa”, la seva finalitat primordial des del naixement de l’entitat. Un compromís diferencial i sostingut en el temps, fins al punt d’acumular una inversió de més de 5.000 milions d’euros en Obra Social durant l’última dècada.

Un cop superada l’actual conjuntura, de cara al futur, la nostra brúixola ha de orientar-se cap a quatre punts cardinals: l’equitat, la sostenibilitat, la longevitat i la interculturalitat. L’equitat com a garant de la igualtat d’oportunitats per no deixar ningú enrere. La sostenibilitat com a resposta contundent a la crisi climàtica. La longevitat, entesa com a promoció d’un envelliment actiu i saludables, posant a la gent gran al centre de la nostra societat i reivindicant la seva experiència i els seus coneixements; i la defensa i promoció de la diversitat com a tret distintiu de les nostres comunitats.

T'ha agradat aquest artícle? Comparteix-lo