Energia renovada per a Catalunya

Llicenciada en dret i especialitzada en comerç exterior. Va ser directora general d’Indústria. És la primera dona que ocupa el càrrec de consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

Encarem el 2020 amb energies renovades. A la dècada que comencem ens en caldran en molts àmbits i sobretot a l’hora d’avançar cap a la transició energètica. Perquè si fa anys era una preocupació, avui és una evidència: vivim en una emergència climàtica que en gran mesura és una emergència energètica. A Catalunya el conjunt del cicle energètic (producció, transformació, transport, distribució i consum) suposa el 72% dels gasos amb efecte hivernacle i el 87% del CO2 que s’emeten al nostre país.

El decret i la llei

La via més directa per afrontar l’emergència és fer una transició energètica efectiva. L’aprovació recent d’un Decret-Llei de mesures urgents i l’impuls a les energies renovables, que facilita i simplifica la seva implantació, és un pas molt important. El següent, en el qual estem enfocats, és l’aprovació de la Llei de Transició Energètica. Aquesta Llei, disponible en fase de consulta prèvia per a la ciutadania, és un punt de partida que ha de contribuir a centrar el debat i generar un procés participatiu que permeti copsar i reflectir l’opinió de persones i entitats en la lluita contra el canvi climàtic.

La necessitat del nou model energètic és la millor oportunitat per avançar conjuntament cap a la multiplicació de la generació d’energies renovables i perquè Catalunya torni a ser una referència en matèria energètica.

La primera proposta identifica 6 eixos estratègics i 20 estratègies per assolir la descarbonització de l’economia i la societat el 2050. Eixos com ara garantir l’abastiment o el dret a l’accés a l’energia, la seva democratització o maximitzar l’ús de fonts renovables ens han de marcar el camí.
Per tal d’establir un nou consens de país sobre una política energètica pròpia a llarg termini, totes les aportacions seran necessàries. El camí ha de ser clar i compartit, sense cops de volant que ens allunyin d’assolir un model energètic totalment basat en les energies renovables el 2050. En aquesta línia hem plantejat una vintena d’estratègies, com ara la descarbonització a la indústria, la reconversió cap a la mobilitat elèctrica (amb energia d’origen renovable), els edificis eficients i generadors d’energia i l’aprofitament màxim dels recursos (sol, vent, biomassa i aigua) renovables i nets. Tot el marc de l’apoderament del ciutadà, l’electrificació de la demanda, la digitalització de les xarxes, la promoció de l’economia circular o la lluita contra la pobresa energètica. Són actuacions que ens han de permetre consolidar un modus operandi on facilitem la instal·lació de generadors renovables i ens orientem cap a un model més democràtic i inclusiu. Un model que s’obre a la generació distribuïda i que apodera el consumidor. El repte és tan ambiciós que requereix la responsabilitat i compromís del conjunt de la societat civil i de l’administració.

Estem plenament compromesos a facilitar que particulars i empreses puguin generar energia per consumir-la, emmagatzemar-la i vendre’n l’excedent. I és que les renovables no només ens ajuden a combatre l’emergència climàtica, sinó que també poden fer més assequible el cost de l’energia als ciutadans i fer més competitives les nostres empreses, que són les més castigades pels excessius costos energètics que avui pateixen.

Innovació per a la transició

Quan repetim que a Catalunya potenciem un ecosistema innovador no només ens referim a startups o Indústria 4.0. Cal englobar-ho en un entorn que prioritzi i estimuli l’eficiència energètica. En aquest sentit des del mateix teixit productiu rebem aportacions valuoses d’empreses pioneres que creen productes d’alta tecnologia i que ajuden el nostre teixit industrial a ser més competitiu. Projectes com els d’AE Innova, que permet reaprofitar la calor que genera la indústria per generar nova energia; o el de Venvirotech Biotechnology, que transforma els residus en bioplàstics biodegradables. Ambdues iniciatives, premiades per la Generalitat, demostren com l’entorn empresarial és un gran aliat per desenvolupar el canvi de model energètic.

Per fer més efectiva aquesta aposta, a més, la pròxima Llei de Transició Energètica afronta la transformació de l’ICAEN en l’Agència Catalana d’Energia. Aquesta Agència disposarà de les eines i capacitats per exercir la governança, el control i la coordinació de totes les polítiques del Govern relacionades amb l’energia. És això com obrim un debat de país on tothom hi tingui veu i sigui escoltat. La necessitat d’aquest nou model energètic és la millor oportunitat per avançar conjuntament cap a la multiplicació de la generació d’energies renovables i perquè Catalunya torni a ser una referència en matèria energètica. Ens hi juguem la salut, l’economia i el progrés.

T'ha agradat aquest artícle? Comparteix-lo